Jarní vánek na našem eshopu aneb nové doplňky jsou tu!

Šla gumička do světa…

Sortiment, 14. 4. 2022

Připomínáme vám ji často, ale řekli jsme vám někdy, jak vlastně gumička na tužky, náš patentovaný nápad, přišla na svět? Zrodila se v hlavě naší kreativní ředitelky Kateřiny Šachové, když vytvářela knihu pro děti v rámci své bakalářské práce.


Z Ústí do Prahy

Kateřina studovala v ateliéru Grafický design 1 na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Jako bakalářskou práci si zvolila interaktivní ilustrovanou knihu pro děti s názvem Šťastnou cestu! Jednalo se v podstatě o cestovní deník, ve kterém děti doprovázely malého cestovatele a ke čtení měly k dispozici pastelky. A tyhle pastelky Kateřina ke knize připojila pomocí barevné gumičky.

Širší veřejnosti pak byla gumička na tužky představena na Designbloku 2009, už pod značkou papelote. Stejně jako prototypy vzniklé k bakalářské práci šila tyto gumičky Kateřinina maminka.


Žádná revoluce

Gumička na tužky do dneška patří mezi produkty, které si s naší značkou mnoho lidí spojuje. V něčem tak obyčejném, jak je pružná gumička, společně spatřujeme veselost, kreativitu, aktivní přístup k životu, smysl pro design i pro pořádek. Zároveň je ale její podstatou navázání na tradici. Inspirací totiž byla guma, kterou si dříve děti natahovaly na učebnice, aby se jim lépe nesly do školy. Stačilo už „jenom“ přidat očka na psací potřeby a produkt ve své evoluci poskočil o stupínek výš.


Odjakživa 100% česká

Naše gumičky jsou skrz naskrz české. Už od začátku je vyrábíme z pruženek Elasta-Vestil. Tato společnost sídlící v Krucemburku na Vysočině spřádá české textilní produkty od roku 1896. Visačky pochází z Velkých Popovic z firmy Etka. Papelote produkt pak šijí švadleny v dílnách v Lidicích. Ke gumičkám na tužky jsme v loňském roce přidali také klíčenky – dlouhé na krk a kratší na zápěstí.

Novinky, inspirace, zajímavosti & svět papelote