Udržitelné Vánoce

Vánoce jsou boží. Ale taky stresující, hektické a konzumní. A proto přicházíme s pár radami, jak je prožít udržitelněji a udělat z nich ten pravý svátek klidu a míru nejen pro sebe, ale i pro okolí. Je dobré začít výběrem lokálních a ekologicky šetrných dárků a pokračovat opatrným nákupem potravin. Protože, buďme upřímní, i letos to bude o jídle. Hodně.

Tipy jsme převzali od organizace Zachraň jídlo, která se zabývá plýtváním jídlem už od roku 2013, a se kterou jsme pro vás vytvořili ideální udržitelný dárek – Papírovou spižírnu.

Napadá vás, proč je snaha o snižování odpadu z kuchyně tak důležitá?

Za všechna čísla jsme vybrali jedno: Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN zabírá jídlo, které se vyhodí, 28 % zemědělské půdy, kvůli které se mimo jiné kácí deštné pralesy. Přitom stačí málo: Rozhodnout se a lépe plánovat.

Naplánujte si vaření beze zbytků

Sepište si, jaké vás čekají návštěvy a odpočítejte, kolik jídla reálně může sníst jeden člověk. Vymyslete, co budete vařit a vytvořte si seznam surovin. Ten porovnejte s domácími zásobami. V obchodě se řiďte podle seznamu a přihoďte maximálně pár trvanlivých věcí navíc. Vybírejte podle expirace. Budete-li vařit pozítří, nepotřebujete jídlo s expirací za měsíc ani sotva zralou zeleninu. Pokud je to možné, nakupte u menších prodejců.

Skladujte s rozumem

Z malého průzkumu na sociálních sítích Zachraň jídlo vzešlo, že nejčastěji mají lidé potíže se skladováním cukroví, ovoce a bramborového salátu. Takže co s nimi?

Cukroví skladujte zabalené na tmavém a chladném místě. Část z něj můžete zamrazit a ponechat si ho na brzké jarní měsíce. Pokud návštěva přinese další vánočku, nakrájejte ji a v uzavíratelném sáčku ji dejte do mrazáku. Postupně lze odebírat takové množství, které právě sníte.

V bramborovém salátu se nejrychleji kazí čerstvá cibule. Zamíchejte ji třeba jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidejte ji i do zbytku. Salát skladujte na studeném místě přikrytý potravinovou fólií. 

Exotické ovoce má rádo teplo. Ananasy, banány, mango, avokádo nebo kiwi tedy nechávejte v pokojové teplotě. Citrusy můžete dát do lednice, ale až když jsou hodně zralé. Jablka a hrušky vydrží zpravidla déle v chladu (pokud nemáte chladnou chodbu, raději je dejte do lednice do přihrádky pro zeleninu). Naříznuté ovoce a ovocné saláty vydrží déle v teplotě blízko nuly, je ale nutné je rychle zkonzumovat.

Přejeme vám krásné svátky a věříme, že letos všichni vytvoříme více pohody a méně odpadu.

Inspirace na sítích
Odebírejte novinky